Zagreb, Frana Petrića 4/2, tel. 01 4810 833
radno vrijeme: 18:00 - 20:30 (radnim danom)
e-mail: informacije@zagreb-matica.hr
OIB: 10819091455

 

 

pes

 

ekologija1Ekologija je znanost koja proučava odnose među živim organizmima, kao i njihov utjecaj na okoliš u kojem obitavaju, te utjecaj tog okoliša na njih. Iako se razvila kao grana biologije, ekologija se, osim onih iz biologije, koristi i saznanjima iz kemije, fizike, matematike, te brojnih drugih prirodnih znanosti. Ovaj se pojam često nepravilno koristi pri opisivanju aktivnosti vezanih uz zaštitu prirode.

Pojam ekologije

Pojam ekologija prvi put je uporabio njemačkizoologErnst Haeckel koji je pod pojmom ekologije smatrao "odnos živih organizama u dva pravca: prema njihovom organskom i neorganskomokolišu". Sama riječ dolazi iz grčkog oikos koji znači: okućnica, dom, mjesto za život.

Područja ekologije

Ekologija je široko područje koje obuhvaća mnogo poddisciplina. Uobičajena, široka klasifikacija, koja kreće od najniže do najviše razine složenosti, gdje je složenost definirana kao broj članova (entiteta) i procesa unutar sustava koji se proučava, jest slijedeća:

  • bihevioralna ekologija proučava uloge ponašanja u prilagodbama životinje da se prilagodi na svoj okoliš;
  • populacijska ekologija proučava dinamiku populacija određene vrste;
  • biocenologija (ili sinekologija) se usredotočuje na interakcije između vrsta unutar neke biocenoze (životne zajednice);
  • ekologija ekosustava proučava tokove tvari i energije kroz biotičke i abiotičke komponente ekosustava;
  • sistemska ekologija je interdisciplinarno polje usredotočeno na proučavanje, razvoj i organizaciju ekoloških sustava iz holističke perspektive;
  • krajobrazna ekologija proučava procese i vezu između mnogo različitih ekosustava nekog područja ili geografski veće površine;
  • evolucijska ekologija proučava ekologiju na način koji se eksplicitno fokusira na evolucijsku povijest vrsta i njihovih interakcija.

ekologija2Ekologija se također može podijeliti prema području proučavanja, npr. na ekologiju životinja, ekologiju bilja, ekologiju kukaca itd. Još jedna česta metoda podjele je prema proučavanom biomu, npr. na arktičku ekologiju (ili polarnu ekologiju), tropsku ekologiju, pustinjsku ekologiju, itd. Primarna tehnika koja se koristi za proučavanje često se koristi za podjelu discipline u skupine, kao što su kemijska ekologija, genetička ekologija, statistička ekologija, teoretska ekologija i dr. Ova se polja međusobno ne isključuju.

Link:

http://ekologija.hr

http://ekoloskiproblemi.blogspot.hr/2008/03/ekologija-i-ekoloski-problemi.html

http://www.izvorienergije.com/energija_i_ekologija.html

PLANINARSKO-EKOLOŠKA SEKC.

SVJETSKI DAN OCEANA
8. lipnja 2021.
 
svjetski dan oceana1
(klikni na sliku za uvećani prikaz)
 SVJETSKI DAN LEPTIRA
28. svibnja 2021.
 
svjetski dan leptira1

(klikni na sliku za uvećani prikaz)

SVJETSKI DAN PTICA SELICA
8. i 9. svibnja 2021.
 
 
vjetski dan ptica selica
(klikni na sliku za uvećani prikaz)
 Izbor naj EKO pisanice
- rezultat natječaja -
 

izbor naj eko pisanice 2021a

(klikni na sliku za uvećani prikaz)
 
Komisija za izbor je od pristiglih fotografija s radovima izabrala maštoviti uradak Sandre Kursar Pavlić pod nazivom: " Pisanice od zrna kave i jute".

Termin preuzimanja nagrade biti će dogovoren sa autoricom naknadno.
 
Želimo zahvaliti svima koji su se javili sa svojim pisanicama i sudjelovali u našem malom natjecanju te im želimo više sreće, tj. mašte drugi puta.

Pratite i dalje naše stranice jer spremamo vam još neka "naj " natjecanja !

17.4.2021. AKCIJA ČIŠĆENJA MEDVEDNICE

 

Naša kolegica planinarka i voditeljica Kluba ekologije i bioraznolikosti Gordana Šore organizirala je malu grupicu članova PES-a i HPD Zagreb-Matica te ih povela 17.4.2021. u akciju čišćenja Medvednice koju je organizirao Park prirode Medvednica. Poziv i najavni letak bio je objavljen i na našim stranicama.


Pozivamo da se na ovakve akcije ubuduće odazove što više planinara našg Društva.

ZAHVALNICA

 

17042021 radna akcija

 (klikni na sliku za uvećani prikaz)

Ekologija i bioraznolikost

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima Izjava o privatnosti.