Zelenica pa Kramarjeva

10.03.2014, autor Turbo

Kao što je Tihomir najavio u petak, bilo se u Alpama za vikend.

Subota na Zelenici, nedaleko od parkinga našli padinu, Tihomir i Kruno demonstrirali, a ekipa više ili manje provježbala: zaustavljanje cepinom, izradu sidrišta u snijegu, lavinski presjek, potragu u lavinama, ledenjački navez i izvlačenje iz pukotine.

Osim abseila preko snježne gljive, zanimljiva je bila i izrada abseil štanda metodom kojom opremu nakon abseila možeš izvući potezanjem užeta tako da ništa od opreme ne ostane. Metoda se pokazala uspješnom i na vježbama, a bome i drugi dan u stvarnoj situaciji

Poslijepodne smo se odvezli do doma pod Storžićem, obžderali se finom hranom, legli rano u krevet, te drugo jutro rano ustali jer je u planu bilo penjanje Kramarjeve na Storžić.

Krenuli smo relativno rano jer smo očekivali da bi mogla navaliti horda penjača obzirom na do sad lošu zimu što se tiče uvjeta. I nismo se prevarili, već na pristupu smo vidjeli čopor ekipe ispred nas, a još ih je dolazilo iza nas.

Obzirom na količinu napadalog snijega, očekivali smo da će smjer biti dosta zalit snijegom, ali da će biti ovoliko, nismo očekivali. Nije bilo ama baš niti jednog skoka, nikavih stijena. Samo snijeg i snijeg, možda pokoji metar leda. Mislim da mi je ovo bio jedan od tehnički najlakših uspona zimi :P Imali smo svu opremu i užeta za slučaj nekakvih skokova, na kraju se nismo niti navezali, sve solo ispenjali.

S jedne strane nam je naravno bilo žao jer smo htjeli tehnički zahtjevniji smjer, s druge strane, obzirom na količinu ljudi, možda je ovo i bolje jer bi se vjerojatno načekali na skokovima.

Uspon nam je trajao nešto više od 2h tako da smo dosta rano izašli van. Gore smo pojeli, popili, a onda krenuli dolje. Obzirom da smo imali puuuno vremena, a uspon nam je bilo lagan, "odlučili smo si začiniti povratak silaskom u drugu dolinu :P". Tako da nam je povratak trajao malo duže, po dosta interesantnom terenu.

Pri silasku smo imali neki mali skokić pa smo abseilali osigurani na cepin složen da ga možemo izvući nakon abseila i to nam je bilo baš zabavno, potogovo što je izvlačenje bilo uspješno. U domu smo bili oko 17h, popapali i spustili se do auta.

Dom inače radi vikendom po zimi, u sobama nije tak hladno, uredno se spava bez vreća, ekipa koja radi je baš ok, a hrana predobra.

Uglavnom, meni dosta zabavan vikend, ponavljanje u subotu je bilo zabavno i poučno, a uspon u nedjelju, iako ne baš toliko interesantan, bio je lijep zbog ambijenta kroz koji smjer prolazi.Tagovi:   Zelenica   Storžić   Kramarjeva   Zimski   Alpe  
Copyright © 2013 AO HPD Zagreb-Matica.