Kalški greben i Grintovec čez jame

13.01.2014, autor Turbo

Premda zima traje već neko vrijeme, svi smo već nervozni jer nikako uhvatiti nekakvo zimsko penjanje. Toplo vrijeme, jedva se uhvatio u zadnji tren ispenjati jedan slap, a kad je konačno napadalo nešto snijega, lavinska opasnost nikako da se spusti.

Prošli tjedan pratili prognozu iz dana u dan, kakve su temperature, jel padalo što, čekala se lavinska izvješća. Nekako smo očekivali da bi za vikend moglo biti dobro, da će se do vikenda taman sve stabilizirati. I konačno u petak, zadnje izvješće - povoljno !

Plan je bio otići u subotu ujutro, zapičiti iznad Kamniške Bistrice, utaboriti se u zimskoj sobi Cojzove koče, u subotu odraditi nekakve vježbe na snijegu, a u nedjelju popeti se na Grintovec grapom "Čez jame".

Ekipa: Ivana, Kruno, Bodić, Valent, Zeko i ja.

Da je zima loša vidi se iz daleka, snijeg tek iznad 1400 mnv, cesta prohodna do tovarne žičnice.

Nakon što smo se za nekih 2.5h dovukli do Cojzove koče, odlučili smo iskoristiti vrijeme penjanjem neke lagane grape na obližnjem Kalškom grebenu. Izbor je pao na "Desnu". No kako je područje oko doma bilo u magli tako smo ko guske malo zujali, koliko uopće ići desno ? :) Na sreću, čim smo se digli do stjenovitog dijela, izašli iz magle, sve se vidjelo :) Iz te perspektive je bilo malo teže skužiti gdje je ulaz u našu pa smo ušli u prvu grapu i zapičili gore :) Što je u biti ispala "Najlon kratka", oko 150 m duga, dobro zalivena s dva skokića koje smo prošli bez ikakvih problema. Nakon penjanja smo uživali u pogledu na vrhove koji su izvirivali magle, a onda poprečkali po grebenu do mjesta na kojem smo se spustili dolje.

Dok smo došli do doma, već se počelo smrkavati i puhati jaki vjetar pa smo se zbuksali u sobu, klopali i družili se do nekih čitavih 19-20h kad smo pozaspavali :) U sobi smo bili samo mi, čudio sam se da nije još netko došao.

Drugo jutro smo malo razvukli spremanje pa baš i nismo krenuli u zamišljeno vrijeme. Na pristupu se već osjetilo da će biti toplo. Jako toplo :) Dok smo došli do "početka smjera", već smo bili bez jakni, neki u kratkim rukavima. Snijeg je bio dobar, većinom tvrd, tek pred samim vrhom smo naletjeli na "ojuženi" snijeg, taman da bez neke frke izađemo van. Sam uspon je bio lagan, sve po snijegu, strmine su bile manje nego u usponu dan prije, IMHO, max 50 stupnjeva, zadnjih par metara izlaza je bilo strmo.

S vrha pogled naravno nevjerojatan, čisto, pogled puca na sve strane, uživamo u pogledu na okolne vrhove, zasnježene vrhove Julijskih Alpi, Karavanki i hrpe vrhova po Austriji.

Dolje smo se spustili po normali, usput sreli Velju, malo odmorili u domu, spakirali se i zapičili prema autu.

A onda zapičili u Kamnik u pizzeriju, obždrali se ko svinje i jedva budni stigli u Zagreb :)

Sve u svemu, vikend skoro pa savršen. Guštali ko prasci u usponima, uživali u krajoliku, a drugi dan je praktički bio dan iz snova...

Fotke su stavili Kruno i Ante.Tagovi:   Kalški greben   Grintovec   Zimski  
Copyright © 2013 AO HPD Zagreb-Matica.