Otvaranje sezone slapova - Logarska

21.12.2013, autor Turbo

Iako zima nije nešto hladna, načulo se da se po Alpama formiralo nešto leda na slapovima. Kao nije baš nešto, ali možda se može nešto ispenjati. Čitamo izvještaje, nisu baš neka sreća. Gledamo prognozu, a ono katastrofa, najavljuju zatopljenje, najviše taman pred vikend.

Tihomir i ja, željni akcije, odlučili smo riskirati te ako treba protratiti slobodan petak za vožnju do neke doline sa slapovima. Obzirom da je kraj godine, a nemamo vinjetu, opet dilema - Logarska: manja vjerojatnost da ima nekog leda, ali financijski prihvatljiviji gubitak, ili neka druga dalja dolina gdje je veća vjerojatnost da će biti leda no treba kupit vinjetu i potrošiti više para, a možda za ništa.

Na kraju se odlučujemo za Logarsku :)

Putem kroz dolinu gledamo na sve strane, leda ne da nema, nego nema :) Ne samo da nema leda, nema ni snijega, dolina se zeleni ko da je proljeće... Dolazimo do Palenka, ono jad i bijeda. Možda bi se dao ispenjati prvi cug i to s rizikom da se i to malo skrši. Vozimo se dalje kroz dolinu, opet gledamo na sve strane, ništa. Kako ulazimo dublje tako i nailazimo na nešto sitno snijega na cesti no sve je prohodno. Skroz do tovarne žičnice. Parkamo tamo, izlazimo iz auta, a vani uopće nije hladno.


Palenk

Ostaje još zadnja mogućnost, ona zbog koje smo se ohrabrili ići u Logarsku: Slap nad Orlovim gnezdom. Naime, u nekom izvještaju od koji dan prije smo vidjeli da je to slap u kojem se sad čak i da postaviti šrauba :) Kratak, samo 1 cug, ali čini se zanimljiv. Prvo odlazimo gore bez stvari, u izvidnicu. Leda ima, čini se penjiv :) Gledamo što bi, ma idemo kad smo već došli. Vraćamo se po stvari i opet gore.

Jedan od težih dijelova uspona je bio pristup, ispred slapa je stjenovita prepreka. Tihomir se odlučuje za obilazak lijevom stranom po krušljivoj ploči, a ja desnom stranom kroz žlijeb s praktički prevjesnim izlazom :P

Sam početak slapa je bio bez leda pa se moralo grebati po stijeni no to savladavamo bez nekih teškoća, meni psihološki lakše obzirom da sam to penjao kao drugi, ali svejedno mi uvijek padne na pamet zašto se ne natjeram negdje otići na toolanje i dodatno se isprakticirati za ovakve slučajeve.

Nakon suhog skoka, zvonki led. Leda ima, nije da nema, ali nije baš svukud uz stijenu :) Od početka do kraja fakat gušt. Slap idealan za prvi u sezoni, strmina taman da se penje, nije šetnja, a opet, nije prestrmo da se odmah ubijemo. Pred kraj strmi skokić, prelazimo ga bez problema. Totalno uživamo i izlazimo oba sretni ko prasci. Uspon je bio skroz zabavan, a i dan ipak nije propao :)


Slap nad Orlovim gnezdom

Obzirom da je to valjda jedini penjivi slap u dolini, završavamo s penjanjem, iskorištavamo hrpu preostalog vremena za odlazak na pizzu u Lasko, te punog želudca, zadovoljni ispenjanim slapom, odlazimo doma.Tagovi:   slapovi   logarska  
Copyright © 2013 AO HPD Zagreb-Matica.